Platforma nie spełnia obietnic. Związki partnerskie nie dla Polaków.

dodano 2012-07-24 11:44 w kategorii: Kraj

Sejm odrzucił projekty ustawy o związkach partnerskich, w tym także ten złożony przez SLD. We wtorkowym głosowaniu Sejm większością głosów PiS, PO i PSL zdecydował, że na obecnym posiedzeniu nie zajmie się projektami ustaw o związkach partnerskich. Takie projekty złożył Sojusz Lewicy Demokratycznej oraz Ruch Palikota.

Za  było 88 posłów, przeciw było 323, wstrzymało się 14. W drugim przypadku: za - 81, przeciw - 324, wstrzymało się - 21.

Podczas dyskusji z ust posłanki Prawa i Sprawiedliwości padło stwierdzenie, że związki partnerskie to uczynek niegodny człowieka, co oburzyło wielu na sali posiedzeń.

Przewodniczący Sojuszu Lewicy Demokratycznej, Leszek Miller stwierdził tuż po głosowaniu, że obecny polski Sejm jest przechylony w kierunku prawej strony, a jego decyzje są skrajnie prawicowe. Jeśli Polacy chcą zmiany, musza wybrać nowy Sejm i wybrać SLD - dodał były premier.

Po głosowaniu Ryszard Kalisz, który występował w dyskusji nad procedowaniem wniosków napisał na swoim profilu na Facebooku: Projekty dotyczące związków partnerskich są zgodne z ustawą zasadniczą, bo według Konstytucji każdy człowiek jest równy. I w związku z tym, każdy ma prawo układać sobie życie osobiste tak jak uważa za stosowne. Sejm nie może odbierać tego prawa, bo w ten sposób odbiera im przyrodzoną godność.